8 συμβουλές ασφαλείας για αγορές μέσω διαδικτύου τα Χριστούγεννα

Καθώς έχει έρθει η πιο θαυμάσια περίοδος της χρονιάς - τα Χριστούγεννα, μας φέρνει μαζί της την ώρα των αγορών μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την Εθνική ομοσπονδία λιανικής κατανάλωσης στην Αμερική, περισσότερο από 151 εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν από ένα κατάστημα την περίοδο των χριστουγέννων πέρυσι ενώ μόνο κατά την ημέρα της παγκόσμιας αγοράς μέσω διαδικτύου οι άνθρωποι που αγόρασαν ήταν περισσότερο από 100 εκατομμύρια και αυτό γιατί ακόμα οι καταναλωτές δεν αισθάνονται άνετα. Είναι ορατό στις ημέρες μας πλέον οι άνθρωποι κατευθύνονται προς τις αγορές μέσω διαδικτύου παρά στα malls με σκο...

ασφάλεια, πιστοποιητικά ασφαλείας, online αγορές, συμβουλές, ασφάλεια διαδίκτυο blog

Καθώς έχει έρθει η πιο θαυμάσια περίοδος της χρονιάς - τα Χριστούγεννα, μας φέρνει μαζί της την ώρα των αγορών μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με την Εθνική ομοσπονδία λιανικής κατανάλωσης στην Αμερική, περισσότερο από 151 εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν από ένα κατάστημα την περίοδο των χριστουγέννων πέρυσι ενώ μόνο κατά την ημέρα της παγκόσμιας αγοράς μέσω διαδικτύου οι άνθρωποι που αγόρασαν ήταν περισσότερο από 100 εκατομμύρια και αυτό γιατί ακόμα οι καταναλωτές δεν αισθάνονται άνετα.

Είναι ορατό στις ημέρες μας πλέον οι άνθρωποι κατευθύνονται προς τις αγορές μέσω διαδικτύου παρά στα malls με σκοπό να αγοράσουν δώρα για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο ένα κύριο ερώτημα που γεννιέται: Είναι ασφαλές να το κάνω; Ιδίως με τόσους πολλούς χρήστες όπου μοιράζονται στοιχεία χρεωστικών καρτών στο διαδίκτυο. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές όπου θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πριν προωθήσετε πληροφορίες χρεωστικών καρτών και κάνετε κλικ στο κουμπί 'Αγορά'.

Χριστουγεννιάτικες συμβουλές ασφαλείας

8 συμβουλές ασφαλείας για αγορές μέσω διαδικτύου τα Χριστούγεννα

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ύποπτους συνδέσμους

Κακόβουλοι σύνδεσμοι στέλνονται από απατεώνες οι οποίοι φαίνονται αρκετά αληθινοί από ότι οι σύνδεσμοι που στέλνονται από τα πραγματικά καταστήματα. Δεδομένου ότι υπάρχουν σύνδεσμοι όπως για παράδειγμα από δημοφιλής ιστοσελίδες όπως το eBay και Flipkart, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου έχουν πέσει θύματα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην ξεγελαστείτε θα ήταν να ΜΗΝ ανοίγετε κανένα σύνδεσμο που προωθείτε από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα ή emails από άγνωστες πηγές.

Προσέχετε τους νέους πωλητές - καταστήματα

Οι άνθρωποι σκοπεύουν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες από έναν νέο κατάστημα όπου δίνει γενναιόδωρα εκπτώσεις, ωστόσο θα πρέπει να έχουν υπόψιν ότι μπορεί να παγιδευτούν και να τους εκμεταλλευτούν εύκολα. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι ψεύτικες κριτικές πελατών. Ποτέ μην βασίζεστε απόλυτα σε μια εταιρεία ή έναν μεταπωλητή όσο αφορά τις κριτικές τους και τις πληροφορίες που δίνουν.

  • Να παίρνετε πάντα διπλή επιβεβαίωση των πραγμάτων θέλετε να παραγγείλετε συμπεριλαμβανομένου της χρήσης του προϊόντος και την καταλληλότητά του, τα υλικά κατασκευής του, την ποιότητα, και άλλα πράγματα όπως τις μεθόδους αποστολής, τις άμεσες επιστροφές χρημάτων και επιστροφές προϊόντων.
  • Πάντα να εξετάζετε πριν κάνετε το επόμενο βήμα.

Αναζητήστε στο διαδίκτυο για εμπειρίες άλλων ανθρώπων καθώς και ιστοσελίδες όπως το www.bbb.org και άλλες.

Να χρησιμοποιείτε πάντα δυνατούς κωδικούς

Αυτή η συμβουλή είναι η πιο προφανής ωστόσο αρκετοί δεν την λαμβάνουν υπόψιν γενικότερα.

  • Αποφύγετε την χρήση κωδικών που μπορούν να βρεθούν από προγράμματα εύρεσης κωδικών. Χρησιμοποιήστε συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων στους κωδικούς πρόσβασή σας.
  • Αποφύγετε την χρήση των πιο συνηθισμένων κωδικών όπως το όνομά σας, 123456 και password.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε πολλαπλές ιστοσελίδες.

Χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλής ιστοσελίδες

Πριν αρχίσετε να δακτυλογραφείτε ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, ελέγξτε αν η ιστοσελίδα που έχετε επισκεφτεί είναι ασφαλής έχοντας εγκατεστημένο σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας. Οι ασφαλείς ιστοσελίδες έχουν ένα λουκέτο κλειστό στην γραμμή καταστάσεων του πλοηγού και ο σύνδεσμος αρχίζει από HTTPS το οποίο σημαίνει ότι:

  • Η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη
  • Το πιστοποιητικό επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας

Αποφύγετε την χρήση πιστωτικών καρτών. Αντί για αυτό χρησιμοποιήστε τις χρεωστικές κάρτες.

Για αγορές μέσω διαδικτύου χρησιμοποιήστε τις χρεωστικές κάρτες όπου πάντα θεωρούνται συγκριτικά καλύτερη επιλογή από την χρήση των πιστωτικών. Σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει πληροφορίες του λογαριασμού σας τότε θα κάνει λιγότερη ζημία.

  • Οι χρεωστικές κάρτες έχουν όρια ενώ οι πιστωτικές δεν έχουν.

Μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε εικονικές χρεωστικές κάρτες που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αγορές μέσω διαδικτύου.

Σημαντικά πράγματα για να θυμάστε ενώ αγοράζετε

  • Να κρατάτε τεκμηριώσεις των αγορών σας μέσω διαδικτύου, κυρίως ένα email που στέλνεται στους πελάτες για επιβεβαίωση της παραγγελίας.
  • Είναι καθήκον του πελάτη να εκτυπώνει την τεκμηρίωση ή να την αποθηκεύει κάπου ασφαλή μέχρι να λάβει την παραγγελία.
  • Επιπλέον συνιστάται η αποσύνδεση του λογαριασμού σας από την ιστοσελίδα του πωλητή όταν ολοκληρώνεται η αγορά.

Αυτές πάντα θεωρούνται ως έξυπνες επιλογές για να προβλέψετε και να μην πέσετε θύματα.

Μην προωθείτε πληροφορίες σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέφτεστε

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προωθούν μια επιλογή στους πελάτες τους με σκοπό να ελέγχουν αν ο πελάτης έχει έρθει για πρώτη φορά. Αν έρχεται για πρώτη φορά σας ζητάνε ορισμένα προσωπικά στοιχεία. Αν δεν αγοράζετε τακτικά από μια ιστοσελίδα αποφύγετε την συμπλήρωση αυτών των προσωπικών πληροφοριών.

Έλεγξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας τακτικά

Περισσότερες πλέον τράπεζες επιτρέπουν την άμεση ενημέρωση μέσω email οποιαδήποτε κίνησης μέσω των χρεωστικών καρτών. Αν δείτε κάποια χρέωση όπου είναι ασυνήθιστη, θα πρέπει να ενημερώσετε την τράπεζα έτσι ώστε να παρθούν οι κατάλληλες ενέργειες που χρειάζονται με σκοπό να λάβετε άμεσα τα χρήματα που εκλάπησαν πίσω.

Πηγή στα Αγγλικά: thehackernews.com
Επιμέλεια μετάφρασης: webgift dev™

https://webgift.gr/templates/core_webgift/
0