Υψηλές ταχύτητες υπόσχεται το νέο πρωτόκολλο HTTP/2
Είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε την νέα εποχή του διαδικτύου με υψηλότερες ταχύτητες χάρη στην νέα έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP - πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή από το 1999 όπου στηρίζεται ο παγκόσμιος ιστοχώρος έτσι όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα. Το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερσυνδέσμου είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς ως http:// στην αρχή κάθε διεύθυνσης, διέπει την σύνδεση μεταξύ του πλοηγού που χρησιμοποιεί ο χρήστης και του διακομιστή (server) της ιστοσελίδας όπου γίνεται το αίτημα και ανακαλύφθηκε από τον πατέρα του διαδικτύου τον κ. Tim Berners-Lee. Τι είναι το πρωτόκολλο ...
πρωτόκολλο, http, ταχύτητα, google, facebook, http2, https, τεχνολογία διαδίκτυο blog
Είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε την νέα εποχή του διαδικτύου με υψηλότερες ταχύτητες χάρη στην νέα έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP - πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή από το 1999 όπου στηρίζεται ο παγκόσμιος ιστοχώρος έτσι όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα. Το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερσυνδέσμου είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς ως http:// στην αρχή κάθε διεύθυνσης, διέπει την σύνδεση μεταξύ του πλοηγού που χρησιμοποιεί ο χρήστης και του διακομιστή (server) της ιστοσελίδας όπου γίνεται το αίτημα και ανακαλύφθηκε από τον πατέρα του διαδικτύου τον κ. Tim Berners-Lee.
Τι είναι το πρωτόκολλο HTTP/2
Το πρωτόκολλο HTTP/2 είναι η επόμενη εκδοχή του HTTP και βασίζεται στο SPDY της Google, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να επιταγχύνει τον χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων και την εμπειρία πλοήγησης γενικότερα. Είναι ένα νέο πρότυπο όπου θα διαδεχτεί το τωρινό πρωτόκολλο HTTP1.1 όπως χρησιμοποιείται από το σύνολο των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο σήμερα.
Ποία είναι η διαφορά
Το HTTP/2 είναι ένα μοντέρνο πρωτόκολλο το οποίο αισθητά βελτιστοποιεί την ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας παράλληλα νέους τρόπους μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των πλοηγών και των διακομιστών διαμέσου του διαδικτύου.
Είναι συμβατό με την έκδοση HTTP1.1 και χρησιμοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος τις ίδιες τεχνολογίες με αυτό ωστόσο είναι αποτελεσματικότερο και επιτρέπει στους διακομιστές να απαντούν με περισσότερο περιεχόμενο από αυτό που αρχικά αιτήθηκε, καταργώντας την ανάγκη της συνεχόμενης αποστολής των αιτημάτων που στέλνονται από τον υπολογιστή του χρήστη μέχρι ότου φορτώσει πλήρως η ιστοσελίδα.
Οι πλοηγοί μπορούν επίσης να αιτηθούν, περισσότερα του ενός 'κομματιού' δεδομένα την φορά από μια ιστοσελίδα ή δεδομένα από διάφορες ιστοσελίδες την φορά, επιτυγχάνοντας γρήγορες ταχύτερες στον χρόνο φόρτωσης μια απλής σελίδας ή των πολλαπλών ιστοσελίδων
Θα δω την διαφορά;
Ναι. Οι ιστοσελίδες θα φορτώνουν γρηγορότερα συγκριτικά με εκείνα που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTP1.1. Οι υψηλές συνδέσεις ευρυζωνικότητας ήδη σημαίνουν γρήγορες ταχύτητες ωστόσο το νέο πρωτόκολλο θα επιτρέπει στις ιστοσελίδες και στους πλοηγούς να χρησιμοποιήσουν το αυξημένο bandwidth. Οι μοντέρνες ιστοσελίδες που έχουν αρκετές εικόνες μεγάλες στις διαστάσεις και στο μέγεθος, κείμενο και δεδομένα θα φορτώνουν δραματικά γρήγορα στην αρχή, αν και αποθηκεύοντας δεδομένα προσωρινά στον υπολογιστή (Cache) σημαίνει ότι τα οφέλη δεν θα είναι τόσο προφανή μετά που θα φορτώσει η ιστοσελίδα για πρώτη φορά.
Το νέο πρωτόκολλο θα δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες στην πλοήγηση μέσω κινητών και tables όπου συχνά παρατηρείται αυξημένος χρόνος αναμονής των αιτημάτων που ταξιδεύουν από το κινητό στον διακομιστή διαμέσου μιας σύνδεσης διαδικτύου όπως προσφέρεται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Επιτρέποντας στον πλοηγό του κινητού ή του tablet να αιτηθεί περισσότερα του ενός αιτήματα την ίδια χρονική στιγμή αυτό θα ελαχιστοποιούσε κατά πολύ τους χρόνους φόρτωσης.
Πρέπει να κάνω κάτι;
Όχι. Από την πλευρά του χρήστη τίποτε δεν αλλάζει εκτός από την ταχύτητα της ευρυζωνικότητας που έχει προμηθευτεί από τον πάροχο. Στην γραμμή διευθύνσεων των πλοηγών θα εμφανίζεται και πάλι το http://, αν εμφανίζεται και ο πλοηγός θα εναλλάσσει τα πρωτόκολλα από το HTTP1.1 σε HTTP/2 όπως απαιτείται αυτόματα.
Οι χρήστες του Google Chrome έχουν χρησιμοποιήσει τα πρωτόκολλα SPDY από τις υπηρεσίες της Google ωστόσο ενδέχεται να μην το έχουν παρατηρήσει ακόμα.
Τι θα γίνει με τα HTTPS;
Η ασφαλή εκδοχή του πρωτοκόλλου όπως χρησιμοποιείται από τις τράπεζες, ηλεκτρονικά καταστήματα και άλλες υπηρεσίες θα παραμείνει ως έχει. Το HTTP/2 θα έχει πλήρη υποστήριξη της κρυπτογράφησης με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται στο πρωτόκολλο HTTP1.1. ως εκ τούτου δεν θα αλλάξει ο τρόπος όπου οι χρήστες θα συνδέονται στις ασφαλής αυτές περιοχές.
Το HTTP/2 απαιτεί μια βελτιωμένη εκδοχή της ασφάλειας του στρώματος μεταφοράς (TLS1.2) το οποίο προτυποποιήθηκε το 2008 και προσφέρει ισχυρή ασφάλεια από τις προηγούμενες εκδόσεις και θα πρέπει ήδη να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν το HTTPS.
Πότε θα το δούμε;
Το πρότυπο HTTP/2 έχει μόλις επίσημα εγκριθεί από την Internet Engineering Task Force και θα δημοσιευτεί σύντομα. Σε αυτό το σημείο θα εξαρτηθεί από τις ιστοσελίδες, τις υπηρεσίες φιλοξενίας και τις εταιρείες όπως η Google στο πότε θα το ενσωματώσουν.
Η Google έχει αναφέρει ότι το πρόσφατο SPDY πρωτόκολλο θα αποσυρθεί χάρη του HTTP/2 στον πλοηγό Chrome στις αρχές του 2016. Είναι πιθανό να δούμε τις αλλαγές συμπεριλαμβανομένου και αυτών που έχουν ενσωματώσει το SPDY - όπως το Google, Twitter, Facebook και Yahoo - στο κοντινό μέλλον.
Μεταφρασμένο από: webgift.gr
Εξωτερικός σύνδεσμος - Πηγή: theguardian.com
Διαβάστε επίσης
- 10 συμβουλές βελτιστοποίησης χρόνου φόρτωσης μιας ιστοσελίδας στην ενότητα : Ιστολόγιο υπηρεσιών διαδικτύου
- 6 λόγοι αποτυχίας μιας ιστοσελίδας στην ενότητα : Ιστολόγιο υπηρεσιών διαδικτύου
- Είναι η ιστοσελίδα σας φιλική προς τον χρήστη; στην ενότητα : Ιστολόγιο υπηρεσιών διαδικτύου
- H ψυχολογία απόδοσης στο διαδίκτυο στην ενότητα : Ιστολόγιο υπηρεσιών διαδικτύου
- Τεχνολογίες υλικού - λογισμικού στην ενότητα : Το γραφείο