Διαφορές μεταξύ ονόματος χώρου και φιλοξενία ιστοσελίδας

Συχνά μας ρωτάνε να εξηγήσουμε την διαφορά μεταξύ του ονόματος χώρου (domain name) και της φιλοξενίας ιστοσελίδων. Αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές έννοιες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε την διαφορά μεταξύ των δύο, πως σχετίζονται μεταξύ τους και κατά πόσο είναι σημαντικές για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας. Ορισμοί domain name και φιλοξενίας ιστοσελίδας Τι είναι το όνομα χώρου (Domain Name); Το όνομα χώρου είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα την πληκτρολογήσουν (στην μπάρα διευθύνσεων του πλοηγού που χρησιμοποιούν) με σκο...

φιλοξενία domains ssl blog, φιλοξενία ιστοσελίδων, όνομα χώρου, domain name

Συχνά μας ρωτάνε να εξηγήσουμε την διαφορά μεταξύ του ονόματος χώρου (domain name) και της φιλοξενίας ιστοσελίδων. Αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές έννοιες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε την διαφορά μεταξύ των δύο, πως σχετίζονται μεταξύ τους και κατά πόσο είναι σημαντικές για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας.

Ορισμοί domain name και φιλοξενίας ιστοσελίδας

Διαφορές μεταξύ ονόματος χώρου και φιλοξενία ιστοσελίδας

Τι είναι το όνομα χώρου (Domain Name);

Το όνομα χώρου είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα την πληκτρολογήσουν (στην μπάρα διευθύνσεων του πλοηγού που χρησιμοποιούν) με σκοπό να την επισκεφτούν. Με άλλα λόγια, εάν η ιστοσελίδα σας ήταν ένα σπίτι, τότε το όνομα χώρου θα ήταν η διεύθυνσή του. Ας προχωρήσουμε σε μια πιο λεπτομερής επεξήγηση.

Στο διαδίκτυο έχουμε βασικά έναν απεριόριστο αριθμό δικτύων υπολογιστών που ενώνονται μεταξύ τους με καλώδια. Για να μπορέσουμε εύκολα να τους αναγνωρίσουμε, έχει ανατεθεί σε κάθε υπολογιστή μια σειρά από αριθμούς που την ονομάζουμε διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση IP είναι ένας συνδυασμός από αριθμούς χωρισμένους με την τελεία. Τυπικά, μια διεύθυνση IP θα μοιάζει κάπως έτσι: 66.249.66.1

Οι υπολογιστές δεν έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν και να θυμούνται αυτούς τους αριθμούς ωστόσο είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να αποστηθίσουν όλους αυτούς τους αριθμούς για να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό εφευρέθηκαν τα ονόματα χώρου (domain names).

Ένα όνομα χώρου μπορεί να αποτελείται πλέον από λέξεις όπου γίνεται ευκολότερο να το θυμόμαστε ως διεύθυνση ιστοσελίδας.
Οπότε αν θέλετε να επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε μια συμβολοσειρά από αριθμούς. Αντ' αυτού, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα εύκολο στην αποστήθιση όνομα χώρου όπως για παράδειγμα, webgift.gr.

Ελέγξτε την διαδικασία σε περίπτωση που επιθυμείτε την κατοχύρωση ή μεταφορά ενός ονόματος χώρου χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας!

Τι είναι Φιλοξενία ιστοσελίδων;

Φιλοξενία ιστοσελίδας είναι το μέρος όπου βρίσκονται όλα τα αρχεία ενός ιστοτόπου. Είναι το σπίτι όπου εκεί 'ζει' μια ιστοσελίδα. Ένας καλός τρόπος να θυμάστε αυτό είναι εάν το όνομα χώρου ήταν η διεύθυνση του σπιτίου, τότε η φιλοξενία είναι το πραγματικό σπίτι όπου η διεύθυνση καθορίζει την τοποθεσία του. Όλες οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο χρειάζονται φιλοξενία.

Φιλοξενία Ιστοσελίδων

Όταν κάποιος πληκτρολογεί το όνομα χώρου σε έναν πλοηγό, τότε αυτό μεταφράζεται στην διεύθυνση IP του υπολογιστή όπου η εταιρεία φιλοξενίας παρέχει. Αυτός ο υπολογιστής περιέχει τα αρχεία της ιστοσελίδας και τα στέλνει πίσω στον πλοηγό που χρησιμοποιείται από τον χρήστη.

Η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων ειδικεύονται στην αποθήκευση και παρουσίαση ιστοσελίδων. Προσφέρουν διαφορετικού τύπου πακέτων φιλοξενίας στους πελάτες τους. Δείτε τα πακέτα φιλοξενίας που προσφέρουμε για μια ιστοσελίδα ή VPS πακέτα φιλοξενίας για πολλαπλές ιστοσελίδες!

Πως τα ονόματα χώρου (domain names) και η φιλοξενία ιστοσελίδας σχετίζονται;

Τα ονόματα χώρου (domain names) και η φιλοξενία ιστοσελίδας είναι δύο διαφορετικές υπηρεσίες διαδικτύου ωστόσο πρέπει να συνυπάρχουν για να μπορεί να υπάρξει μια ιστοσελίδα. Βασικά το σύστημα των ονομάτων χώρου είναι όπως ένα ογκώδη βιβλίο διευθύνσεων όπου αναβαθμίζεται συνεχώς. Πίσω από κάθε όνομα χώρου (domain name) υπάρχει μια διεύθυνση της υπηρεσίας φιλοξενίας όπου αποθηκεύονται τα αρχεία της ιστοσελίδας.

Χωρίς όνομα χώρου δεν είναι δυνατό να βρεθεί ο ιστότοπός σας και χωρίς την υπηρεσία φιλοξενίας είναι αδύνατο να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μια ιστοσελίδα.

Ερωτήσεις σχετικά με Ονόματα Χώρου και Φιλοξενία Ιστοσελίδων

Για να κατασκευασθεί μια ιστοσελίδα χρειαζόμαστε και τα δύο. Ένα όνομα χώρου και ένα πακέτο φιλοξενίας. Αγοράζοντας ένα όνομα χώρου μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το εν λόγο όνομα για μια συγκεκριμένη περίοδο (συνήθως ένα έτος).

Χρειαζόμαστε όμως και το πακέτο φιλοξενίας για να μπορούμε να αποθηκεύουμε τα αρχεία της ιστοσελίδας. Όταν αποκτήσουμε ένα πακέτο φιλοξενίας θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τις ρυθμίσεις του ονόματος χώρου έτσι ώστε να δείχνει τον υπολογιστή της εταιρείας που προσφέρει την υπηρεσία φιλοξενίας.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε και τις δύο υπηρεσίες (όνομα χώρου και πακέτο φιλοξενίας) από την ίδια εταιρεία. Δείτε τις μοναδικές προσφορές μας από τον τιμοκατάλογο για τα πακέτα φιλοξενίας καθώς και για τα ονόματα χώρου.

Κατασκευή ιστοσελίδων

Όταν ολοκληρωθεί η αγορά του πακέτου φιλοξενίας και των ονομάτων χώρου τότε είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την #κατασκευή της ιστοσελίδας.

Μπορείτε να αγοράσετε το domain name και την φιλοξενία της ιστοσελίδα σας από δύο διαφορετικές εταιρείες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ορίσετε στο όνομα χώρου την εταιρεία φιλοξενίας, επεξεργάζοντας τις ρυθμίσεις DNS.

Από την άλλη πλευρά, εάν αγοράσετε το όνομα χώρου και την φιλοξενία από την ίδια εταιρεία, τότε δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS στο καταχωρητή. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείτε και να ανανεώσετε και τις δύο υπηρεσίες κάτω από τον ίδιο πίνακα ελέγχου.

Ναι μπορείτε. Κανονικά, όταν κατοχυρώνεται το όνομα χώρου, έχετε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε και να το μεταφέρετε οπουδήποτε θέλετε.

Μεταφορά ονόματος χώρου

Σας συνιστούμε να περιμένετε τουλάχιστον 45 ημέρες μετά την κατοχύρωση ή την ανανέωση για να ξεκινήσετε τη μεταφορά. Ο ICANN, ο διεθνής οργανισμός που εποπτεύει τα ονόματα χώρου, απαιτεί ανανέωση* ενός έτους κάθε φορά που ξεκινάει μια μεταφορά. Μεταφέροντας το όνομα χώρου σας πριν από αυτή την περίοδο, θα αναγκαστείτε να χάσετε το τέλος ανανέωσης του τρέχοντος έτους.

* Για την μεταφορά των ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr το κόστος είναι δωρεάν και δεν γίνεται ανανέωση. Το όνομα χώρου θα λήξει την ημερομηνία που αναγράφεται στον καταχωρητή ανεξαρτήτως μεταφοράς του.

Ναι, μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Είστε ιδιοκτήτης του ονόματος χώρου και μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του για να το 'τοποθετήσετε' σε οποιαδήποτε εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Πηγή: WPBegginer.com↗ στα Αγγλικά
Επιμέλεια μετάφρασης: webgift dev™

https://webgift.gr/templates/core_webgift/
0